BimoStall_logo

STöv och dammallergi

Smuts, damm och torkad svett som samlas i hårremmen kallas stöv och om man är allergiker riskerar man att gå miste om den värdefulla tiden med hästen när man ryktar den för att man reagerar på dammet.

Vi har tysta, ryggburna dammsugare som med speciella munstycken som suger upp och filtrerar. De kan användas för att rykta hästarna utan att dammet virvlar ut i luften.

Rykta hästen trots allergi

Om du inte tar bort torkad svett och annan smuts som hästen har fått under ridningen, kan det uppstå skavsår där träns och sadel sitter. Det smuts, damm och torkad svett som samlas i hårremmen kallas stöv.

En häst som inte ryktas tillräckligt mycket varje dag har ett mörkgrått stöv som du slår ut från ryktskrapan. En ren häst har ett ljust stöv. Förutom att hästen blir ren så bidrar rykten till ökad blodcirkulation och massagen med ryktborsten gör att fettkörtlarna i huden fungerar bättre. Det är fettkörtlarna som gör hästens hud mjuk och smidig, dessutom blir hårremmen glansig.

Rykten skapar även en social kontakt mellan häst och människa. Om man har allergier så kan det kännas omöjligt att kunna rykta sin häst men nu finns det lösningar!

Hästdammsugare

För att kunna rykta hästen och inte behöva få ut dammet i luften så kan man använda smarta och tysta dammsugare som med ett speciellt munstycke. Dammsugaren är lätt att bära med sig mellan boxarna och kan även användas till annan typ av rengöring i stallet.

Läs mer